- Valea Muresului cuprinde un numar impresionant de castele medievale.
- In ultima vreme, ele au fost lasate in paragina, dar pot deveni in scurt timp obiective turistice de mare interes.
Castelele din Mures sunt mai toate in stare avansata de degradare. Procesele pentru retrocedare sau lipsa banilor in cazul fostilor proprietari care le-au recastigat in instanta fac ca impunatoarele cladiri de odinioara sa sufere. De unele din ele ne amintesc doar ruinele, iar altele stau sa cada in orice moment. Asta in timp ce in alte parti, istoria este conservata si inclusa in trasee turistice care bucura vizitatorii si aduc fonduri din turism autoritatilor locale.
In judetul Mures sunt nu mai putin de 26 de castele. Pentru ca la nivelul intregii tari sunt 175 de castele, Muresul este judetul cu cel mai mare numar de castele din Romania. Exploatarea acestora in scopuri turistice lasa insa de dorit. Multe castele de aici au fost transformate in centre de plasament, sali de curs pentru scolile din localitatile unde se afla sau altele chiar au fost lasate de izbeliste inca din perioada comunista. Mai grav este ca multe din castelele din Mures care se afla in administrarea autoritatilor locale sau judetene au fost lasate in voia sortii dupa ce fostii proprietari au inceput demersurile de revendicare in instanta.
Asta in ciuda faptului ca imobilele respective, care poarta in ele urmele istoriei zonei, ar putea sa repreinte oricand o adevarata "mina de aur", daca ar fi incluse in circuitul turistic, lucru remarcat chiar si de ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely, in urma cu cateva saptamani, cand afirma ca "daca ai 26 de castele in judetul Mures, atunci este Valea Muresului cum este Valea Loarei in Franta". Totusi, pana acolo este drum lung de facut tocmai din pricina starii avansate de degradare in care se afla aceste imobile care se inti