Virusul poate provoca afecţiuni, de la roşu în gât şi faringite până la scarlatină şi complicaţii renale. Sursa: Dan sofronia
O amplă anchetă epidemiologică se desfăşoară la cele două grădiniţe cu program prelungit din Târgu-Neamţ, după ce s-a descoperit că aproape 100 de preşcolari, două educatoare şi o infirmieră sunt purtători de streptococ beta hemolitic. Este, de asemenea, foarte probabil ca numărul acestora să crească foarte mult pe măsură ce probele de exudat faringian prelevate de la cei peste 500 de copii şi de la personalul adult vor fi gata. Netratat corespunzător, streptococul beta hemolitic poate duce la afecţiuni destul de grave, începând de la roşu în gât, faringite până la scarlatină şi complicaţii renale.
„Nu e de-ajuns să se trateze doar copilul depistat pozitiv“
Nu este prima dată când streptococul a lovit în oraşul de sub Cetatea Neamţului, dar e prima dată când devine un fenomen de amploare. În anii precedenţi, numărul cazurilor nu trecea de 20, la diverse categorii de vârstă.
„La grădiniţele 1 şi 2, până astăzi (n.r. - ieri) din 326 de probe, 94 au ieşit pozitive şi aşteptăm să vedem ce va fi în restul cazurilor pentru că au fost investigaţi toţi copiii care frecventează unităţile. Am recomandat ca toată familia să facă analize, pentru că nu e de ajuns să se trateze doar copilul depistat pozitiv. Şi din ce-am aflat surprize au fost. Erau afectaţi fie mama, tata, bunicii sau fraţii preşcolarilor“, a declarat medicul Cătălin Herghelegiu, şeful Compartimentului de Sănătate Publică Târgu-Neamţ.
Potrivit specialistului, este posibil ca vacanţa preşcolarilor să se prelungească după 5 ianuarie 2009, deoarece părinţii şi copiii nu vor avea timp după Sărbători să-şi facă analize care să ateste că nu mai sunt purtători ai streptococului.
Părinţii inconştienţi favorizează extind