În timp ce britanicii şi-au deconspirat posibilii vinovaţi de „otrăvirea“ Europei, autorităţile române continuă să-i ascundă invocând norme UE. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Food Standard Agency (FSA - Agenţia pentru Standarde ale Mâncării) din Marea Britanie a publicat, ieri, o listă cu procesatori irlandezi şi englezi care au primit carne de porc infectată şi au „ajutat“ la răspândirea produselor cu dioxină în Europa. Astfel, Rosdera Meats (două filiale din două locuri diferite), Down Pork and Bacon, Finn’s Meats şi Green Pastures Meat Processors Ltd. sunt o parte dintre procesatorii irlandezi care au livrat, pe diferite filiere, carne „otrăvită“ şi în România.
Potrivit FSA, pe teritoriul Irlandei de Nord mai sunt alţi 12 procesatori suspectaţi că ar fi manipulat carne infectată.
Spre deosebire de britanici, autorităţile române continuă însă să ascundă firmele româneşti care au distribuit produsele infectate, deşi publicarea acestora este o chestiune de interes public. Scuza se ascunde în spatele unor norme europene de confidenţialitate. „Aceasta este procedura europeană pentru a nu leza imaginea companiei care a distribuit produsul. Publicarea numelor firmelor se face numai în cazuri grave şi excepţionale“, ne-a declarat Mihai Vişan, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).
Nu e vina noastră că mâncăm toxic
Potrivit acestuia, autorităţile române nu au nicio vină în acest caz de contaminare, deoarece România nici măcar nu era pe lista destinaţiilor de export ale Irlandei. „Toate controalele pentru diferite boli se fac pe eşantioane foarte mari şi aleatoriu. De altfel, şi la noi dioxina a fost descoperită întâmplător“, a completat reprezentantul ARC.
În ţara noastră intră anual cam 200.000 de tone de carne, astfel că în ultimele şase luni ale lui 2008 au ajuns pe piaţa românea