» In fiecare dimineata, batrani, oameni in toata firea, adolescenti si copii se asaza cuminti la coada pentru a umple un bidon cu apa. Un singur izvor asigura necesarul de apa pentru patru sute de oameni si animale. Peste 100 de familii de etnie turca se zbat intr-o saracie lucie in satul care ar fi trebuit sa devina, inca de anul trecut, primul muzeu etnic in aer liber din Romania.
Baspunar, in traducere "fantana mare", a ramas singurul sat din Dobrogea locuit in totalitate de turci. Inainte din 1989, autoritatile comuniste aproape au exterminat traditiile minoritatii turce de aici. Dusi cu forta la oras, obligati sa renunte la casele batranesti, turcii au reusit totusi sa-si pastreze nealterate obiceiurile. Pretul platit a fost insa mare – saracia a inghitit satul.
Coada la cismea
Aproximativ 400 de oameni isi duc amarul in Fantana Mare. Pentru fiecare dintre ei apa face parte din grijile de zi cu zi. Izvorul este deopotriva cismea, loc de adapare a animalelor si centru unde se aduna batranii satului. Apa tasneste din stanca inca de la inceputul mileniului trecut, dupa cum spun batranii satului. Langa inscriptia cu litere arabe apare anul 1278. Miraculos, izvorul are chiar si acum o apa limpede, buna de baut. In lipsa unei alte surse de apa, localnicii se aprovizioneaza zilnic de la izvor. Cand la cismea se nimeresc mai multe persoane si carute, turcii asteapta cuminti sa le vina randul si mai schimba cate o vorba.
Patru metri in jurul izvorului noroiul masoara cativa centimetri. Batranii si cei care nu se aprovizioneaza decat cu un bidon au prioritate in fata carutelor incarcate cu butoaie. Incerc sa aflu de la localnici de unde vine numele "Fantana Mare". Nu prea au chef de vorba. "Cred ca din cauza locului unde au fost ridicate casele, intre cararale (stancile golase care inconjoara satul fac sa para ca Baspunar este