Oamenii de ştiinţă moderni caută neîncetat surse de energie pentru a le înlocui, treptat, pe cele convenţionale. Cercetarea a mers până-ntr-acolo încât s-a luat tot mai mult în consideraţie identificarea unor surse alternative în care să fie implicat corpul uman.
În urmă cu peste zece ani, inventatorul englez Trevor Baylis a construit primul radio ecologic, care funcţiona pe baza energiei generate... de om. Aparatul era prevăzut cu o manivelă care, după acţionarea prin rotaţie, genera energie suficientă pentru funcţionarea mecanismului timp de câteva ore. Baylis s-a remarcat şi prin inventarea iPod-ului cu manivelă. Eco-Pod-ul, căci aşa se numeşte "trăsnita” invenţie, poate funcţiona 40 de minute dacă utilizatorul învârte manivela timp de 60 de secunde. Costă până în 200 de euro, are suficientă memorie pentru a stoca 500 de melodii şi include, între altele, o baterie, radio, reportofon, lanternă. Numele britanicului Baylis este legat şi de apariţia pantofilor electrici care funcţionează cu energie furnizată de om în timpul mersului şi care alimentează telefonul mobil. La fel de incredibilă este şi inventarea maşinii cu vâsle (de către compania HumanCar), în care fiecare ocupant al celor patru locuri trebuie să facă mişcare înainte şi înapoi, "agitând” câte o ramă, pentru a pune în mişcare ineditul vehicul.
TRANSFORMARE. Avansul ştiinţei şi tehnologiei ne îndreptăţeşte să vorbim astăzi despre aparate performante care "absorb” energia generată de diferite părţi ale corpului uman în momentul în care acestea efectuează mişcări obişnuite. Specialiştii caută să dezvolte metode de obţinere a generatoarelor de energie de dimensiuni foarte mici, al căror scop constă în transformarea energiei cinetice, "risipită” în fiecare zi de corpul uman, în energie electrică, capabilă să alimenteze o serie de instalaţii sau mecanisme. Această tehnologie de