Cunoscută drept ţinutul unde ajungi ca turist şi de unde pleci ca prieten, Bucovina te aşteaptă să-i descoperi trecutul şi tradiţiile. Cele mai cunoscute atracţii turistice din nordul Moldovei sunt mănăstirile ortodoxe pictate. Deşi Bucovina este una dintre zonele cele mai vizitate de turişti, merită să petreci aici cel puţin o dată Sărbătorile de iarnă. În 1975, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism a acordat acestei regiuni premiul “Pomme d’Or”, pentru monumentele arhitecturale.
Aici veţi observa că persoanele în vârstă ţin foarte mult la tradiţii. Astfel, portul specific este folosit în fiecare zi a săptămânii, nu numai în cele de sărbătoare. În schimb, cei tineri apelează la portul tradiţional doar la ocazii speciale.
Costumele bărbaţilor includ acei pantaloni albi – iţarii, care sunt mai lungi decât nişte nădragi normali, pentru a putea fi înfăşuraţi, şi care protejează corpul împotriva umidităţii. Cămaşa este tot una albă, cu diverse modele geometrice brodate, o bundiţă şi curele late de piele sau lână.
Lăţimea curelei este aleasă în funcţie de altitudinea la care se află satul din care fac parte bărbaţii. Portul tradiţional la femei include o cămaşă albă, înflorată sau brodată cu figuri geometrice, puternic colorate, fustele până la genunchi, care se petrec o dată în jurul şoldurilor, şi care se numesc catrinţe, şi, bineînţeles, cojocul, nelipsit în zilele friguroase.
Gazde primitoare
Bucovinenii sunt cunoscuţi pentru ospitalitatea lor. Pentru ei este o onoare să deschidă uşile caselor pentru a-i primi pe trecători. Şi dacă cumva vă este foame, gazdele vă vor servi mămăligă cu brânză şi smântână, cârnaţi proaspeţi de porc, sarmale, ouă de ţară, iaurt, supe de casă şi răcituri.
Şi pentru că toate mâncărurile sunt grele, gazdele vă vor servi întotd