„Soni“, cartea lui Andrei Ruse, are toate şansele să ajungă una „cult“ pentru generaţia Yahoo! Messenger, cu fraze din ea puse la „status“. Sursa: Northfoto
"Mă cheamă sonia. am 26 de ani. cancer la stomac şi încă şase luni de trăit. pe orgoliul meu îl cheamă patrocle. nu am puteri speciale, am verificat ". Aşa scrie Andrei Ruse, cu litere mici, dar asta n-are nicio importanţă. Aşa se scrie acum.
Andrei are 23 de ani, n-are cancer la stomac, un orgoliu imens, pe care nu ştiu cum îl cheamă, şi, probabil, încă destule de trăit & scris. E poet, şi încă unul al naibii de bun, poet publicat în volum, anul trecut, la „Vinea“. Prima lui carte a fost botezată provocator: „Black Job“. Ruse a făcut trecerea la roman brusc, entuziast şi nepregătit.
A lucrat jumătate de an la cartea care a ieşit acum mai bine de o lună la Tritonic, editură pentru care a şi muncit o vreme. Andrei Ruse are multe „proiecte“ în mediul on-line, site-uri literare, videopoeme (un mix fain de poezie, muzică şi imagini filmate cu camere pentru amatori) şi alte lucruri. Îşi promovează singur şi agresiv cartea, i-a făcut blog (soni.tritonic.ro), provoacă dezbateri în Club A. Se întâlneşte cu prieteni şi cu cititori care l-au cunoscut pe net şi vorbesc despre „Soni“.
Dezbatere on-line
Romanul lui Ruse a ajuns repede un „must-read“ pentru generaţia care mănâncă grăbit, face dragoste grăbit, aleargă la muncă grăbit şi grăbit înapoi în case mici, de obicei garsoniere. Andrei l-a introdus în circuitul blogurilor în natură şi, deşi nu există o estimare exactă, este, poate, cartea cea mai dezbătută on-line de anul acesta sau de când există internet în România. Cine ştie?
Andrei Ruse a citit mult, a văzut filme bune şi încearcă să arate toate astea în „Soni“. Scrisul lui e influenţat masiv de Palahniuk şi Welsh, şi de o întreagă literatu