Printre primii muncitori întorşi acasă din Italia, pe fondul crizei economice mondiale, doi fraţi din Vrancea au dat startul investiţiilor din comuna lor natală. Sursa: Vlad StănescuSursa: Vlad StănescuSursa: Vlad Stănescu
1 /.
Prima duminică a lunii decembrie va rămâne mereu în biografia familiei Ciubotaru, de „stranieri“ repatriaţi, drept „Ziua Inaugurării“, când au „regalat“ sute de pâini oamenilor din Păuneşti, Vrancea, aşteptând privirile care să confirme: „O să cumpărăm!“. După 16 ani petrecuţi în Italia, fraţii Dănuţ şi Neculai Ciubotaru s-au întors acasă, iar cu banii strânşi şi-au deschis o fabrică de pâine.
În timp ce în ţară se închid sute de societăţi şi zeci de mii de muncitori sunt trimişi în şomaj, fraţii se numără printre puţinii norocoşi care au reuşit să pună pe picioare o afacere. Autorităţile se aşteaptă ca de peste graniţele ţării să se întoarcă alţi 500.000 de români. Unii vor fi consiliaţi pentru a-şi deschide o afacere iar cei care au muncit legal vor primi ajutor de şomaj.
„Am ajuns unde am visat“
Fraţii Ciubotaru şi-au dat seama la timp că în Italia ar putea rămâne şomeri, aşa că au revenit în ţară, unde au investit într-o afacere de panificaţie. La inaugurarea fabricii lor din Păuneşti au simţit că le-a pus Dumnezeu mâna în cap. Din Italia, unde a plecat la 23 de ani, s-a întors cu bani, câteva amintiri amestecate şi următoarea revelaţie: „Tinereţea mea s-a dus. Acuşi împlinesc 41 de ani. Sper ca toate sacrificiile mele să merite“. Dănuţ Ciubotaru nu va uita niciodată cum l-a primit Italia, în 1992, când doi poliţişti l-au scos din trenul în care dormea, cu bastoane pe spinare şi pistolul la tâmplă, chiar dacă acum este, la rândul lui, patron.
Se întorc stranierii în Păuneşti
Primarul Aurel Petrilă vorbeşte despre comuna Păuneşti ca de un liliac înflorit în to