Fertilitatea poate fi crescută de o banală vitamină: acidul ascorbic. Cum acţionează aceasta pentru a mări şansele unei femei de a rămâne însărcinate, explică cercetătorii japonezi. Cauzele infertilităţii, atât feminine, dar şi masculine, pot fi multiple şi de aceea tratamentul trebuie să fie adaptat fiecărei persoane în parte. Specialiştii japonezi de la Universitatea din Sapporo au descoperit că, intervenind în complicatul joc de şah al hormonilor din organism, banala vitamina C (acid ascorbic) poate avea un rol extrem de important în creşterea fertilităţii. Rezultatele studiului lor au fost publicate de revista “Fertility and Sterility”.
Hormonul esenţial
Studiile efectuate de specialişti au demonstrat că, administrată suplimentar faţă de cantităţile existente în hrana zilnică, vitamina C poate ameliora fertilitatea anumitor femei. Ciclul menstrual feminin este divizat în două faze: faza foliculară - care începe odată cu debutul sângerărilor menstruale şi durează 14 zile.
În această perioadă, hipofiza - o glandă situată undeva la baza creierului - secretă un hormon foliculostimulant (FSH) care permite maturarea ovulului. Ovarele secretă în această perioadă în special estrogeni. Faza luteală începe aproximativ din a 14-a zi a ciclului.
În această perioadă, concentraţia de hormoni estrogeni din sânge declanşează în hipofiză secreţia unui alt hormon, luteinizant (LH), care provoacă ovulaţia. Aceasta constă în ruperea foliculului şi eliberarea ovulului într-una din trompele uterine. Foliculul rupt care a eliberat un ovul se transformă ulterior în corpul galben care secretă progesteron - hormonul dominant în celelalte 14 zile ale ciclului menstrual.
Rolul progesteronului este să prepare uterul pentru a primi eventualul ovul fecundat. Acest hormon este de asemenea esenţial pe toată perioada sarcinii