Analiştii străini pun la îndoială capacitatea noului guvern de a modifica anumite decizii
Analiştii grupului bancar Citi nu văd cu ochi buni măsurile populiste luate de Guvernul Tăriceanu înainte de alegerile parlamentare, astfel că noul guvern este pus la grea încercare în a schimba aceste decizii. „Există multe incertitudini în ceea ce priveşte capacitatea noii administraţii de a schimba anumite decizii populiste recente pentru a accelera procesul de reformă şi convergenţa reală. Evoluţiile reale recente şi măsurile populiste adoptate înaintea alegeri-lor din noiembrie desenează o perspectivă fiscală sumbră asupra României”, se arată în raportul grupului bancar Citi. Totodată, analiştii băncii americane susţin că presiunile inflaţioniste vor persista anul viitor, pe fondul unei posibile deprecieri a cursului de schimb, care va da bătăi de cap Băncii Naţionale a României, din cauza relaţiei strânse dintre cursul de schimb şi anticipaţiile inflaţioniste.
Potrivit acestora, inflaţia din România va urma un trend descendent, de la 8% în acest an, la 6,1% în 2009 şi 4% în 2010. Nici creşterea economică a României nu va fi ocolită de criza financiară internaţională şi de politicile incoerente, ceea ce va duce la scădere drastică de la 7,8% în 2008, după previziunile specialiştilor Citi, la 2,8% în 2009. Dacă anul acesta estimările băncii americane prevăd un deficit bugetar de 3%, în 2009 acesta va depăşi această limită din Produsul Intern Brut (PIB) prin criteriul de la Maastricht şi va ajunge la 3,2% din PIB. Şi deficitul de cont curent va cunoaşte o scădere, de la 13,8 din PIB anul acesta, la 9% din PIB în 2009 şi 8% în 2010.
Autorităţile române, mai optimiste decât analiştii americani
Pe de altă parte, datele autorităţilor autohtone sunt diferite de cele ale grupului bancar american. Astfel, creşterea economică a României a ajuns la 8,9%