Sectorul imobiliar international a suferit, in 2008, un puternic recul, pe fondul preturilor excesive si al prudentei bancilor in a oferi finantari, iar aceasta tendinta ar putea continua inca doi ani de acum incolo, sustin economistii consultati de AFP.
Cand se va opri degradarea pietelor imobiliare mondiale? Pentru economistul OCDE Jorgen Elmeskov, declinul "este departe de a fi stopat".
Scaderea preturilor se va opri "dupa ce activitatea economica va reincepe sa creasca", crede Philippe Waechter, director de cercetari economice la Natixis Asset Management.
Deocamdata, economistul nu vede o reluare a cresterii economice "inainte de sfarsitul lui 2009, in cel mai bun caz". In aceste conditii, "este greu sa ne imaginam o reluare a cresterii preturilor la imobiliare inainte de 2011-2012".
In prezent, criza afecteaza atat cladirile pentru birouri cat si cele pentru locuinte, iar sectoarele constructiilor si vanzarilor imobiliare au tot mai multe probleme, pe zi ce trece.
Reculul cel mai puternic s-a inregistrat acolo unde bancile s-au dovedit a fi cele mai indraznete, cum a fost cazul Statelor Unite, unde criza a determinat preluarea de catre stat a celor mai mari institutii de refinantare ipotecara, Fannie Mae si Freddie Mac.
La fel s-a intamplat si in Marea Britanie, unde preturile caselor au scazut cu 20,6% in trimestrul III, comparativ cu varful de pret inregistrat in 2007.
Scaderea preturilor va fi generalizata Tarile in care scaderea preturilor s-a accentuat recent sunt Marea Britanie, Norvegia, Canada si Lituania.
La Hong Kong, reculul trimestrial a fost de 2,5%, in timp ce in China scaderea a fost de doar 0,1%. Pentru a relansa piata, Beijingul a decis sa excepteze de la taxe tranzactiile imobiliare.
In Spania, promoterii imobiliari cad precum piesele de domino. Me