Pe o ceaţă de o tăiai cu cuţitul, o mână de ziarişti au împărţit acelaşi autocar până la Crivina. Fabrica de apă îşi inaugura Staţia de Alertă Poluare. Un laborator în care fără orele elementare de chimie nu ai avea ce să înţelegi. Experţii au explicat care este mecanismul, iar noi am trăit o zi între ape.
În perioada anilor de şcoală, mai ales înainte de ’89, elevii erau duşi în vizite protocolare la fabricile fruntaşe din judeţul de reşedinţă. Se organizau grupe şi se făceau pregătiri intense cu elevii aflaţi în turul de forţă. În acele vremuri, am vizitat împreună cu învăţătoarea şi colegii mei de clasa a doua o fabrică de panificaţie. Nu o să uit niciodată mirosul cald al pâinii proaspăt scoase din cuptor. Colacii lăcuiţi aşezaţi cuminţi pe rafturile de lemn sau aluatul dospit ce îşi aştepta menirea.
MOARA OLANDEZĂ. Ani mai târziu, am vizitat o fabrică de apă, pe cea de la Crivina. Într-o fabrică de apă miroase a munte, dar pe alocuri se face simţit mirosul acela de nisip şi mare. Un aer tare îţi răvăşeşte sufletul avid de oxigen după zile întregi petrecute în Bucureşti. Aproape că doare... e doar oxigen pur folosit în procedura de transformare a apei potabile. Din cărţile de poveşti îţi vin pe rând în minte acele imagini cu renumitele mori de apă ale olandezilor şi un vad bun cu apă învolburată.
La Crivina, fabrica de apă pare scoasă dintr-un scenariu SF: monitoare, calculatoare, mii de ace şi temporizatoare. Apa trece prin turbine, filtre, site şi substanţe ca să ajungă la noi în bună stare. Camere întregi cu aparatură de specialitate şi o mână de oameni pasionaţi de ceea ce fac. Mi s-a spus că mulţi dintre ei nu au avut de-a face cu domeniul şi s-au format la Crivina, motiv pentru care acolo se simt ca acasă. În toate anotimpurile, nu numai vara, când trebuie să fie minunat să lucrezi între ape. "Depindem de apă pentru a s