Înainte să fie validaţi la Palatul Parlamentului, noii aleşi au trecut pe la nu mai puţin de 18 ghişee ca să îndeplinească formalităţile. Primii aleşi uninominal au venit la Parlament să îndeplinească stufoasele formalităţi necesare preluării mandatului şi legitimaţiei de deputat. Angajaţii Legislativului i-au aşteptat, în acest sfârşit de săptămână, pe câştigătorii alegerilor de la 30 noiembrie ca pe colindători. După ce i-au înregistrat, fotografiat, le-au luat declaraţiile de avere şi CV-urile, i-au răsplătit cum se cuvine.
Cu serviete de piele neagră, mândru inscripţionate cu stema României şi denumirea instituţiei – Camera Deputaţilor – şi burduşite cu broşuri şi cărţulii frumos colorate despre Constituţie, Regulament sau drepturi şi obligaţii. Şi cu legitimaţiile cu poză care să ateste înalta demnitate pe care au căpătat-o prin votul românilor.
„Bobocii”, impresionaţi de Casa Poporului
Mulţi dintre noii parlamentari au călcat acum pentru prima dată în clădirea în care vor vota, vor bea cafele, vor citi ziare în următorii patru ani. Motiv suficient să caşte gura la coloanele impresionante de marmură şi la candelabrele uriaşe de cristal din „casa” lui Nicolae Ceauşescu.
Îndrumaţi de indicatoare cu scris de-o şchioapă şi „vişiniii” de la pază, noii deputaţi au trecut cu răbdare pe la fiecare dintre cele 18 birouri şi au înfruntat cu stoicism birocraţia. Printre primii noi deputaţi care au sosit la Parlament au fost câteva „vedete”. PDL-istul-patron al unei firme de salubritate, Silviu Prigoană, a făcut atmosferă. Mai întâi a aflat că nu-şi poate primi, deocamdată, Loganul de serviciu pentru că fostul stăpân, Mătuş Tudor, nu se îndurase să se despartă de el. „Noroc că nu e Tamara”, a exclamat omul de afaceri, făcând aluzie la moştenirea lui Adrian Năstase. Altă formalitate, altă veste proastă: declaraţia de