Portii mari, alimente prea sarate sau prea dulci, preparate termic, "imbogatite" cu diverse substante chimice, termene lungi de garantie, mancaruri servite pe fuga, amestecate dupa gust si nu dupa eficienta si compatibilitate digestiva. Acestea reprezinta tipul, relativ nou, de alimente si alimentatie. "Efortul fizic foarte redus, calculatorul, televizorul, masina au preluat controlul vietii, iar mancatul a devenit o preocupare exagerata atat a producatorilor cat si a consumatorilor", a aratat conf dr. Floarea Damaschin in cadrul simpozionului "Nutritia actuala si dilemele ei".
Peste 75% dintre bolile actuale sunt rezultatul stilului de viata adoptat, au aratat medicii nutritionisti prezenti la cel de-al X-lea Simpozin Anual al Fundatiei pentru o Alimentatie Sanatoasa, care a avut loc intre 12-14 decembrie la Bucuresti. In prezentarea sa, medicul Damaschin l-a citat pe Nicolae Iorga, care spunea, vorbind despre sanatate si boala, ca "educatia sanitara singura, ar face mai mult bine decat toate spitalele impreuna".
Moda dietelor ca si a tratamentelor medicale sofisticate si costisitoare pentru boli determinate de abuz alimentar (tratamente de reducere a colesterolului, dar si cele chirurgicale de micsorare a cavitatilor digestive), sau de consum a alimentelor impurificate chimic (curele de detoxifiere) este atat de actuala ca aproape nimeni nu-si mai pune serios si responsabil problema preventiei, a prezentat conferentiarul.
Moda fast-food-urilor
Alimentatia fast-food si stilul de viata dezordonat sunt responsabile de cresterea numarului persoanelor obeze. Acest tip de alimentatie este mai nociva in special pentru copii si tineri, ei sunt cei mai asaltati cu reclame atragatoare si absedante, ei sunt mai putin capabili sa selecteze ce e bine sa manance si ce nu, sunt cateva din concluziile prezentarii medicului Damaschin. @N