Anghel Rugina, reputatul economist american de origine romana, a incetat din viata la varsta de 95 de ani. Surse apropiate familiei au declarat pentru HotNews.ro ca acesta s-a stins intr-un spital din Statele Unite. Rugina s-a impus in constiinta romanilor imediat dupa Revolutie, cand sustinea ideea unei reforme economice la noi, prin introducerea "leului de argint".
● S-a nascut la data de 24 mai 1913 in satul Vizuresti din comuna Nicoresti (judetul Galati), intr-o familie modesta.
● A absolvit cursurile Scolii Comerciale Superioare din Galati, dupa care a urmat cursurile Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale din Bucuresti unde i-a avut ca profesori pe Virgil Madgearu, Victor Slavescu si Nicolae Iorga.
● Dupa doi ani, a intrat in serviciul Devizelor si Relatiilor cu Strainatatea al Bancii Nationale a Romaniei.
● 1942, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei l-a trimis pentru studii de specializare la Universitatea din Berlin. In anul 1944 s-a transferat la Universitatea din Freiburg, unde a lucrat cu profesorul Walter Eucken, un economist de renume mondial.
● 1949, a publicat prima sa carte in limba germana: "Geldtypen und Geldordnungen Fundamente fur eine echte all-gemeine Geld - und Wirtschaftstheorie" care l-a facut cunoscut in mediul academic.
● 1958, devine profesor la Catedra de Economie si Finante de la Northeastern University din Boston unde a ramas pana la retragerea la pensie, in anul 1986. In paralel cu activitatea didactica, el a indeplinit, intre anii 1965-1970, functia de presedinte al Comisiei de Experti Economici de pe langa guvernul din statul Massachusetts.
● a publicat peste 50 de lucrari care abordeaza problemele din economia mondiala, impunandu-se ca o mare autoritate in domeniu, fiind printre altele ales presedinte al "International Society for Intercomunication of New Ideas" (ISINI)