Statele slab dezvoltate vor primi anual 300 de milioane de dolari pentru a face faţă efectelor încălzirii globale. Fondurile de care vor beneficia ţările în curs de dezvoltare vor fi asigurate de statele puternic industrializate. Fondul constituit pentru a sprijini statele slab dezvoltate în lupta împotriva încălzirii globale va fi de 300 de milioane de dolari anual, însă nevoile vor creşte până la zeci de miliarde de dolari în fiecare an, până în 2030, au declarat reprezentanţii Naţiunilor Unite, reuniţi la Poznan, între 1 şi 12 decembrie, potrivit Agenţiei France Presse.
În ceea ce priveşte negocierile pentru reducerea emisiilor poluante, factorii de decizie au amânat până în 2009 stabilirea condiţiilor precise pentru adoptarea unui acord în acest sens.
Negocierile vor continua anul viitor, în primăvară şi în vară, la Bonn, în Germania, iar în decembrie se va semna noul tratat care să succeadă Protocolului de la Kyoto.
Dacă Europa poate, toată lumea poate
Veştile venite, vineri, de la Bruxelles, privind adoptarea de către statele Uniunii Europene a pachetului climă-energie au dat un impuls pozitiv în discuţiile de la Poznan, scrie Agenţia France Presse. „Este un moment istoric. Niciun continent nu şi-a impus ţinte atât de severe ca cele adoptate de statele UE în unanimitate”, a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, a cărui ţară deţine preşedinţia UE.
Secretarul de stat în cadrul Ministerului francez al Ecologiei, Nathalie Kosciusko-Morizet, a declarat, la Poznan, că decizia adoptată la nivelul UE va da un semnal puternic la nivel mondial.
„Dincolo de unitatea evidentă la nivelul politicilor europene, Uniunea Europeană este un organism caracterizat de diversitate, care se confruntă cu opinii diferite, mai ales atunci când vine vorba de energie şi de industrie”, a spus ofic