Profesorul Oliviu Vlădulescu, unul dintre cei mai cunoscuţi luptători anticomunişti din judeţul Ialomiţa, acum consilier judeţean, „a turnat la Securitate încă de pe băncile şcolii“.
1 /.
Aşa susţin membrii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), care au cerut magistraţilor să constate calitatea acestuia de „colaborator“. Surpriza este cu atât mai mare cu cât Vlădulescu a fost încarcerat în perioada comunistă, iar povestea pe care el a făcut-o publică, dar şi atitudinea sa de militant pentru drepturile profesorilor i-au impresionat, în 2005, atât pe preşedintele Traian Băsescu, cât şi pe premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Cei doi au mers să-l viziteze pe „profesorul-disident“ la spitalul la care acesta a fost internat, după ce a stat mai multe zile în greva foamei cerând salarii mai mari pentru cadrele didactice.
Procesul lui Vlădulescu cu CNSAS ar trebui să înceapă peste patru zile, la Curtea de Apel Bucureşti.
Patru nume de cod, în opt ani
Astfel, în acţiunea aflată pe rolul instanţei, CNSAS arată că verificările care l-au vizat pe Oliviu Vlădulescu s-au făcut „din oficiu“, odată ce acesta a fost ales consilier judeţean în Ialomiţa.
CNSAS susţine că statutul de „colaborator“ al lui Vlădulescu nu poate fi şters nici de condamnarea la închisoare, primită de acesta în perioada comunistă, nici de faptul că profesorul a fost urmărit de către Securitate după ce a încetat să-şi mai „toarne“ colegii şi apropiaţii. „De asemenea, apreciem că urmărirea domnului Oliviu Vlădulescu de către organele de securitate - desfăşurată ulterior colaborării cu aceasta - ca de altfel şi condamnarea sa, nu pot fi considerate circumstanţe atenuante în atribuirea calităţii pentru care înaintăm prezenta acţiune“, se precizează în documentele care au ajuns pe masa judecătorilor.
Concre