Un proces de negociere se poate transforma intr-un fiasco inca de la inceput daca interlocutorul isi face o prima impresie gresita.
Una dintre cele mai intalnite si mai cunoscute forme de salut este strangerea de mana, considerata salutul standard in business.
"Cand doi oameni se saluta inaintea unui proces de negociere este oblitatoriu sa existe contact vizual din partea amandurora, pentru ca altfel oricare dintre ei ar putea sa para vulnerabil in fata celuilalt", a explicat Bernhard Wirth, specialist in cunoastere umana, caracterologie si limbaj corporal, in cadrul unui seminar organizat de TuVKarpat, firma specializata in certificarea sistemelor de management si a personalului.
Intensitatea cu care se executa strangerea mainii partenerului de negociere poate sugera modul in care se va desfasura comunicare ulterioara si avantajele sau dezavantajele pe care le pot obtine cei implicati in negociere.
Atunci cand cel care saluta strange ferm mana partenerului inseamna ca are o parere foarte buna despre sine, transmitand eventual un sentiment de automultumire. De asemenea, cel care strange mana partenerului de salut isi transmite trairile interioare mult mai rapid catre exterior. "Strangerea moale a mainii exprima mult mai bine faptul ca autorul salutului nu doreste sa isi exteriorizeze foarte mult trairile interioare. Lipsa de putere din salut exemplifica si o valoare de sine mult mai redusa a individului", afirma Wirth.
In timpul unui salut care implica strangerea mainii, cel care isi pozitioneaza mana deasupra mainii celuilalt arata ca doreste sa conduca, in timp ce mana aflata dedesubt exprima disponibilitatea de a fi dominat.
"Daca cineva doreste sa poarte o negociere, iar felul in care saluta sugereaza o pozitie dominanta, procesul ar putea avea de suferit", spune specialistul in limbajul corporal. Strangerea de mana este