In urma cu o saptamana ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu anunta ca in cel mult zece zile va lansa pachetul de servicii medicale de baza. Adica tot romanul va sti exact de ce servicii medicale poate beneficia in spitalele de stat fara sa dea vreun ban si care sunt serviciile pentru care trebuie sa plateasca.
Imediat a aparut un sentiment de deja-vu. De ce? Pentru ca acelasi (in curand fost) ministru a promis acest lucru si anul trecut. Si in anul de dinainte de anul trecut. Iar inainte de el, un alt ministru al sanatatii a promis si el pachetul de baza. In total, multi ministri, multi ani de mandate, un singur pachet. Care inca nu exista.
De ce este atat de important pachetul de baza? Pentru ca ar putea reduce mita din spitalele publice si umilirea bolnavilor. Poate nu de la bun inceput, dar odata cu trecerea timpului acesta va fi efectul.
Acum romanii sunt in ceata atunci cand pasesc intr-un spital public, nu au idee ce drepturi au. O suta de lei la asistenta, sapte sute la doctor, trei la anestezist si tot asa pana iti trece boala. Iar bolile sunt lungi de obicei, iar romanii bolnavi, nu foarte bogati.
Odata cu aparitia pachetului de baza, oamenii isi vor cunoaste drepturile, iar spitalele - obligatiile. Vor sti ca doua injectii pe an, trei operatii si patru seturi de analize pot fi facute fara bani si nu le vor mai imparti plicuri doctorilor in stanga si-n dreapta.
Poate ca nu toti vor renunta imediat sa dea spaga, dar sigur vor fi romani care vor refuza sa mai dea bani pentru lucrurile care li se cuvin si pentru care platesc in fiecare luna contributii sociale la stat.
Sau poate chiar isi vor face asigurari private de sanatate. Companiile de asigurari asteapta de ani buni pachetul de baza. Fac investitii de milioane de euro, dezvolta retele de vanzare, angajeaza oameni si creeaza produse.
Dar toate acestea se