PSD-istul Anghel Stanciu a simulat componenţa parlamentului dacă legea electorală arăta altfel. Deputatul Anghel Stanciu este acuzat de colegii săi că amendamentele pe care le-a făcut la legea votului uninominal au adus mai mult rău partidului. Mulţi lideri PSD s-au trezit în situaţia că au candidaţi aflaţi pe primul loc în colegii care însă nu au prins loc în parlament. Frustrarea a fost şi mai mare în condiţiile în care procentul acestora era de 49%. Criticile s-au îndreptat imediat înspre Stanciu, reproşându-i-se că nu se respectă proporţionalitatea votului.
Stanciu este acuzat şi de „tupeul” de a-şi trece în pliantele electorale „legea Stanciu”. Surse din partid afirmă că însuşi Mircea Geoană ar fi cerut imediat după alegeri „soluţii ca să nu mai văd legea asta”. Uninominal pur înseamnă că cel aflat pe primul loc în colegiu ia mandatul.
Stanciu răspunde printr-o scrisorică
Pavăză în faţa valului de nemulţumiri, Anghel Stanciu a trimis, zilele trecute, câte o scrisoare fiecărui lider de organizaţie al PSD. Alături de epistola care arăta avantajele „modalităţii originale” de împărţire a mandatelor, Stanciu a anexat şi trei tabele pline de calcule menite să liniştească PSD-iştii furioşi.
Concluzia analizei deputatului ieşean este că, dacă s-ar fi aplicat la alegerile parlamentare acelaşi sistem de vot ca şi la preşedintele consiliului judeţean, adică cel de pe primul loc ia mandatul, atunci PSD s-ar fi aflat cu mult în urma PDL şi „ar fi blocat sigur accesul PSD+PC la guvernare”. Diferenţa dintre cele două partide ar fi fost de 25 de mandate în favoarea PDL.
Stanciu nu a amintit însă nicio clipă de realizarea unui sistem electoral în două tururi de scrutin, ca la alegerea primarului, variantă propusă de Victor Ponta, agreată de preşedinte şi supusă referendumului popular pe 25 noiembrie 2007.