Liderii UE au aprobat un plan in valoare de 200 de miliarde de euro, pentru stimularea economiei aflate in declin a blocului comunitar, in cadrul Consiliului European desfasurat la Bruxelles la sfarsitul saptamanii trecute.
Programul, a carui valoare reprezinta 1,5% din PIB-ul UE, are o durata de doi ani si prevede masuri de incurajare a activitatii economice precum scaderea taxelor sau cresterea ajutoarelor sociale.
Comisia Europeana (CE) se asteapta ca statele membre sa contribuie cu 170 de miliarde de euro, in timp ce Uniunea Europeana va completa restul sumei de bani.
Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a caracterizat planul ca fiind unul "temporar si cu tinte bune", pe care statele membre l-au elaborat in timpul "marii crize". "Este cel mai bun mod de a recastiga increderea cetatenilor si sa eliminam temerile unei lungi si adanci recesiuni", a declarat Barroso.
O parte din bani va fi folosita pentru creare de locuri de munca, traininguri, dezvoltarea infrastrsucturii energetice si a industriei auto, care sa polueze mai putin. Planul european cuprinde cel putin cinci miliarde de euro pentru a ajuta industria auto sa dezvolte tehnologii ecologice si inca 2,2 miliarde de euro pentru a imbunatati eficacitatea energetica a caselor si a fabricilor. Documentul prevede cresterea ajutorului pentru firmele mici si mijlocii in urmatorii doi ani de la 10 la 30 de miliarde de euro.
Comisia Europeana va incepe de pe acum sa faca presiuni asupra statelor membre sa pompeze bani in economiile lor, in baza acestui pachet, potrivit BBC News.
In ciuda adoptarii acestui plan, sunt asteptate unele reactii negative din partea unor state precum Germania, care opta pentru o abordare mai accentuata la nivel national.
Reprezentantii guvernului german au declarat ca ei opereaza in baza ideii ca pachetul lor de 50 de miliarde de euro es