Locuitorii din regiunea de nord-est se folosesc mai puţin de personaje imaginare pentru a-şi cuminţi prichindeii, decât ceilalţi români. Mii de copii din regiunea noastră nu-i ştiu de frică lui Bau-Bau şi nici nu mizează pe vreo răsplată de la personaje precum Moş Crăciun, Zâna Măseluţă sau Iepuraşul de Paşte. Un studiu realizat de IMAS la comanda publicaţiei Reader’s Digest arată că şi moldovenii fac apel la personaje imaginare pentru a-şi cuminţi copiii, dar într-o măsură mai mică decât locuitorii din restul ţării.
Cel mai îndrăgit personaj imaginar care este prezentat ca fiind real este Moş Crăciun. Astfel, 68% dintre moldoveni le spun prichindeilor că Moşul există de-adevăratelea, în timp ce procentul bucureştenilor se ridică la 70%, iar cel al ardelenilor la peste 72%.
O altă minciună nevinovată pe care părinţii din regiune o folosesc des este cea potrivit căreia „dacă nu mănânci, o să rămâi mic”. Peste 56% dintre moldoveni le repetă acest lucru micuţilor care refuză să se atingă de mâncare, faţă de 60 de procente, cât se înregistrează în Bucureşti.
„Se conturează rolul educativ al unor astfel de «minciuni nevinovate» exprimate la diferite vârste ale copiilor în creştere. Fără doar şi poate, copiii înşişi vor demonta în timp astfel de minciuni.
Deci, aparent, nu par să fie probleme în acest sens”, explică conf. dr. Adrian Netedu, de la catedra de Sociologie a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi.
Mai direcţi decât bucureştenii
Potrivit rezultatelor din studiu, invenţiile părinţilor nu diferă de la o zonă a ţării la alta. Diferenţele ţin, mai degrabă, de frecvenţa acestora.
Astfel, cei din Bucureşti îşi păcălesc cel mai des micuţii, pe când locuitorii Moldovei îi amăgesc cel mai rar. „Moldovenii sunt mai direcţi şi mai puţin sofisticaţi”, explică dr. Mihaela Ghircoiaş