Fototeca online a comunismului românesc, cea mai mare baza de date gratuita din România, este accesibila acum pe site-ul Arhivelor Nationale ale României (ANR) si pe cel al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) si cuprinde peste 1.500 de fotografii din perioada 1945-1989.
Desi au trecut 19 ani de la evenimentele din 1989, istoria comunismului românesc este înca prea putin cunoscuta. În aceste aproape doua decenii, accesul istoricilor la documentele perioadei comuniste a fost unul anevoios si abia în ultimii ani putem vorbi cu adevarat de deschiderea arhivelor diferitelor institutii. Proiectul “Fototecii online a comunismului românesc” a fost demarat ca urmare a unui interes tot mai mare din partea publicului privind regimul comunist din România si din cauza inaccesibilitatii surselor fotografice pentru perioada respectiva. Proiectul a devenit posibil dupa deschiderea reala, totala, în iulie 2007, a fondurilor comunismului românesc detinute la Arhivele Nationale ale României.
Pe 14 noiembrie 2008, Arhivele Nationale ale României (ANR) si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) au încheiat un protocol de colaborare în vederea realizarii “Fototecii online a comunismului românesc”, prima si cea mai mare baza de date gratuita din România, accesibila pe internet, cu fotografii din perioada 1945-1989, dar si din perioada 1921-1944.
Protocolul prevede identificarea, prelucrarea, sistematizarea si punerea la dispozitie de catre ANR a resurselor fotografice, indiferent de formatul lor, create în/despre perioada regimului comunist în România, în scopul folosirii lor, cu sprijinul IICCR, pentru realizarea unei baze de date online, gratuite, pentru toti utilizatorii de internet. Conform protocolului, Arhivele Nationale au furnizat sursele fotografice din propriile fonduri arhivistice, indiferent de