Nemtii si austriecii sunt procedurali, calculati si uneori rigizi, indienii sunt extrem de muncitori si se asteapta la acelasi lucru si de la angajatii lor, britanicii sunt rationali si traditionalisti, grecii sunt buni la networking, iar romanii se bazeaza pe un stil de lucru individualist si pe ierarhii stricte. Pentru ce tip de manager este mai bine sa lucrezi? Cum alegi stilul de management cel mai potrivit pentru tine, in care poti da maximul de rezultate?
Managerii straini, in special cei veniti din culturi de lucru puternic standardizate cum sunt cele occidentale, pot experimenta un oarecare soc cultural odata cu intrarea intr-o companie de pe piata locala.
Spre exemplu, ceea ce pentru germani, scandinavi sau anglofoni se rezolva prin planificare continua si timp mai indelungat pentru rezolvarea sarcinilor de serviciu, pentru latini, care sunt mult mai orientati multi-tasking, lucrurile sunt diferite. In cazul acestora, proiectele, desi facute mai repede, nu sunt neaparat si de calitate.
"Mutarea catre un mediu diferit creeaza un sentiment de insecuritate. Comportamentele, obiceiurile, regulile de business sunt diferite, iar ceea ce intr-o cultura pare normal nu inseamna ca este si in alta. Diferentele culturale pot provoca frictiuni serioase in cadrul organizatiei, ceea ce poate frana dezvoltarea companiei", spune Elena Antoneac, business development manager in cadrul biroului local al The Partners in Relocation Group, companie care ofera consultanta companiilor multinationale care isi relocheaza activitatile.
Dificultatile in relatia dintre doi sau mai multi oameni sunt date de diferentele de modele de gandire pe care ei le au. Si exact la fel stau lucrurile si in cazul relatiei dintre un manager expat si angajatii romani pe care ii are de condus.
"Managerii expati, cand vin in Romania, nu tin cont din prima de