Cel mai cunoscut muzeu în aer liber din România, Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală, se va extinde cu încă trei hectare, a declarat, ieri, directorul instituţiei, Paulina Popoiu. Cel mai cunoscut muzeu în aer liber din România, Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală, se va extinde cu încă trei hectare, a declarat, ieri, directorul instituţiei, Paulina Popoiu.
Suprafaţa totală a muzeului se va întinde astfel pe nouă hectare, cât 18 terenuri de fotbal la un loc.
Proiectul, care există încă de pe vremea lui Dimitrie Gusti, arată că viitoarele „graniţe” vor fi Palatul Elisabeta şi Arcul de Triumf. „Până acum nu exista spaţiul pentru amenajarea unui întreg sat.
Împroprietărirea recentă a Muzeului Satului cu o suprafaţă de trei hectare ne va permite însă amenajarea unei „alei a minorităţilor”, care va cuprinde, printre altele, o casă de turc, de evreu şi de sas”, a explicat directoarea Popoiu.
Ea a adăugat că va mai fi amenajat un centru civic, o şcoală, un loc de joacă tradiţional pentru copii, dar şi un han vechi.
Întregul proiect va fi finanţat din bugetul ministerului de resort şi din sponsorizări. Lucrările, în valoare de aproximativ 500.000 de euro, vor demara în luna martie 2009 şi se vor desfăşura pe o perioadă de până la cinci ani.
Muzeul Satului, înfiinţat de filosoful român Dimitrie Gusti a fost inaugurat în anul 1936, la Bucureşti, în Parcul Herăstrău şi era la momentul acela unul dintre primele muzee etnografice în aer liber din România.