În contextul în care România va avea, în câteva luni, 43.000 de disponibilizaţi, iar ţările occidentale se confruntă deja cu nivele ridicate ale şomajului, decizia emigrării devine dintre cele mai grele. În Spania, numărul de români rămaşi fără loc de muncă a depăşit 31.000, iar în Italia, 18.000. Sursa: Codrin Prisecaru Un anunţ recent din partea ministrului muncii, Mariana Câmpeanu, de la începutul lunii decembrie, menţiona că numărul disponibilizaţilor la nivel naţional va creşte până în luna aprilie, de la 12.000 la 43.000, jumătate dintre ei fiind din construcţii şi agricultură.
Ţările europene în care se află cele mai mari comunităţe de români trec, la rândul lor, prin momente de criză economică. Germania este în plină recesiune, după două trimestre de scădere consecutivă a PIB-ului. Spania ocupă prima poziţie în topul ţărilor cu cel mai mare număr de şomeri, 10% dintre ei fiind români. Italia se confruntă şi ea cu o scădere a PIB-ului, pe cel de-al treilea trimestru, nivel ce nu a mai fost înregistrată de zece ani.
În acest context, îndemnul preşedintelui Traian Băsescu, lansat la începul lunii octombrie, cu ocazia vizitei sale la Congresul Românilor din Diaspora, organizat în Spania, "dacă aveţi probleme, veniţi acasă", pare să reprezinte o alternativă contextului economic actual.
Aceeaşi invitaţie a lansat-o şi ministrul român de externe, Lazăr Comănescu, care a declarat, în noiembrie, faptul că "România are suficiente locuri de muncă şi posibilităţi de angajare pentru cei care vor să se întoarcă în ţară". Cu toate acestea, din cele peste două milioane de români stabiliţi în străinătate, foarte puţini dintre ei sunt convinşi să dea curs acestor îndemnuri.
Unul dintre motive este legat de sistemul de protecţie socială de care cei angajaţi cu forme legale pot beneficia în cazul în care rămân fără locu