Creşterea rapidă a salariilor din ultima perioadă reduce competitivitatea României. Creşterea costurilor cu forţa muncă, comparativ cu perioada similară din 2007, plasează România, cu 21,2%, pe primul loc în cadrul Uniunii Europene. Cele mai ridicate ritmuri de creştere sunt consemnate în ţările cele mai sărace ale UE, în top regăsindu-se şi Bulgaria (19,4%) şi Lituania (15,3%). La polul opus, se situează economiile dezvoltate ale Europei, cu creşteri modice ale costurilor cu forţa de muncă. Suedia (2,5%), Marea Britanie (2,7%), Malta (2,8%) şi Franţa (2,9%) au raportat cele mai mici majorări ale cheltuielilor.
Cea mai mică putere de cumpărare
Scumpirea forţei de muncă se datorează creşterilor accelerate ale salariilor din economiile din Europa Centrală şi de Est. Iarăşi pe primele trei locuri din UE se clasează Bulgaria, cu majorări salariale de 21,9%, după primele nouă luni din acest an, urmată la mică distanţă de România (21,2%) şi Letonia cu 20,1%.
În România, cele mai mari majorări s-au înregistrat în sectoarele cele mai dinamice în primele trei trimestre din 2008, inclusiv la nivelul UE. În construcţii, creşterea costului forţei de muncă a fost de 23,4%, iar în industrie, de 23,4%, cele mai mari rate din UE, la servicii, situându-ne pe locul secund cu 21,3%, după Letonia, 22,1%.
Cu toate aceste creşteri accelerate, România se clasează pe penultimul loc, după nivelul salariului minim reglementat în cadrul UE, după Bulgaria. La noi, acesta este de 137 euro (500lei), deşi salariul minim s-a majorat de patru ori în ultimii opt ani.
În Spania, salariul minim lunar stabilit prin lege este de 700 euro, iar în Marea Britanie, acesta se cifrează la aproape 1.150 euro. Alte state membre, unde lucrează în prezent numeroşi români, precum Italia şi Germania, nu au reglementări privind câştigul minim lun