Peste 20.000 de disponibilizari si 12.000 de angajati trimisi in somaj tehnic doar in ultima luna. In total, de la sfarsitul lunii octombrie si pana in prezent mai mult de 23.000 de angajati au ramas fara loc de munca, in timp ce 19.000 au intrat in somaj tehnic ca urmare a inchiderii unitatilor de productie.
Ultimul anunt de concediere a venit la sfarsitul saptamanii trecute din partea omului de afaceri Ioan Niculae care a decis sa opreasca din ianuarie activitatea in cadrul combinatelor chimice pe care le detine si sa trimita in somaj cei 6.600 de angajati la inceputul anului viitor.
De asemenea, in sectorul auto, in domeniul textilelor sau cel al constructiilor oamenii sunt disponibilizati cu miile sau intra in somaj. Situatia ii ingrijoreaza pe specialistii in resurse umane, care nu cred ca piata va fi in stare sa asimileze disponibilizarile decat intr-o mica masura.
Unul dintre motivele care vor face dificila reangajarea angajatilor disponibilizati este faptul ca majoritatea concedierilor s-au facut in cadrul unor industrii extrem de specializate, iar reconversia profesionala in cazul oamenilor care lucreaza intr-un astfel de domeniu este un proces indelungat si anevoios.
"Este greu de crezut, de exemplu, ca oamenii din industria de automobile isi vor gasi loc cu usurinta si in scurt timp in industria farmaceutica sau alimentara", este de parere Valeria Mihaiescu, director de resurse umane pentru regiunea Blacani la compania de consultanta Deloitte.
Pe de alta parte, chiar daca sunt companii care nu se restructureaza, cresterea lor economica este atenuata de contextul economic general si, prin urmare, ritmul recrutarilor de aici nu va fi acelasi cu ritmul restructurarilor derulate de alte organizatii.
De aceeasi parere este si Viorel Ghete, managing partner BPI Romania, companie care are o experienta de zece ani in proie