Pe Wall Street numele sau este deja legenda. Din banii pe care i-a obtinut ca salvamar pe plajele din Long Island el a pus bazele unei companii specializate in intermedierea de tranzactii, ce a prosperat timp de mai mult de patru decenii. La varsta de 70 de ani, Bernard Madoff a devenit un purtator de cuvant influent al traderilor - motoarele ascunse ale pietei.
Joia trecuta insa, el a fost arestat la New York de agentii guvernamentali americani, care l-au acuzat ca este cel ce sta in spatele unei scheme frauduloase in valoare de mai multe miliarde de dolari, ce se crede a fi cea mai mare din istoria Wall Street-ului, estimata la 50 mld. dolari (37,95 mld. euro).
Perdantii acestei piramide financiare sunt fie persoane cu un nivel ridicat al bunastarii - prieteni ai lui Madoff din cercurile financiare newyorkeze sau din cele caritabile, fie fonduri de hedging din intreaga lume, fie institutii. Cel ce ocupa insa locul intai in topul celor mai expusi la pierderi se pare ca este Fairfield Greenwich, un grup american ce ii incredintase lui Madoff 7,28 mld. dolari (5,52 mld. euro) pentru ca acesta sa le managerieze.
Printre fondurile care au decis sa investeasca sub aripa lui Madoff s-a aflat si Tremont, un fond american de hedging, cu active in valoare de 14 mld. dolari (10,6 mld. euro) ce i-a incredintat acestuia 1 mld. dolari (759 mil. euro). Tremont, al doilea mare perdant, a fost unul dintre cei mai activi clienti care au solicitat noi fonduri pentru a isi sustine activitatea, potrivit surselor care au primit aceste cereri.
Sterling Equities, companie de renume din portofoliul lui Fred Wilpon, proprietarul echipei de baseball New York Mets, a fost un alt investitor important.
In Europa doua fonduri din cadrul Pioneer Investments, o ramura a UniCredit din Italia, au investit aproximativ toate cele 835 mil. dolari (634 mil. euro) din active