Parteneriatul pentru Romania, protocolul de guvernare pe urmatorii 4 ani semnat de PD-L si alianta PSD + PC, este o colectie de generalitati pozitive.
Sa mentinem cota unica, dar sa si facem protectie sociala, sa sprijinim IMM-urile si agricultura, sa absorbim cat mai multe fonduri europene, sa platim pensiile, sa descentralizam, sa reformam educatia etc.
25 de declaratii de bune intentii, dintre care doua sunt insa ceva mai precise, iar unul foarte nevralgic. Cele doua forte politice au stabilit sa continue reforma sistemului electoral, sa aiba candidati proprii la presedintie si sa asigure independenta justitiei.
Reforma sistemului electoral ar trebui sa insemne, de fapt, un vot uninominal autentic, intr-un tur sau in doua tururi de scrutin, care avantajeaza ambele partide mari.
Candidatii diferiti la prezidentiale reprezinta o prevedere menita sa calmeze suspiciunile ca alegerile de peste un an ar fi fost adevarata miza a acestui parteneriat. Sigur, va fi interesant sa vedem cine ar putea fi candidatul PSD care sa reprezinte o amenintare reala pentru Traian Basescu.
Adrian Nastase a anuntat deja ca renunta la intentiile declarate de a intra in cursa prezidentiala, infruntarea cu Mircea Geoana ar fi o binecuvantare pentru Traian Basescu care l-a mai facut o data KO pe actualul lider PSD, iar Sorin Oprescu ar mai avea nevoie de cel putin un mandat reusit la primarie pentru a putea schimba liga cu sanse de succes.
Parteneriatul prevede si independenta Justiei, care, pana acum, era sub un mare semn de intrebare. Era tare greu de crezut ca unul dintre cei mai mari luptatori impotriva anticoruptiei, Victor Ponta, principal candidat pentru acest portofoliu, ar fi putut asigura acest principiu.
Miron Mitrea a dezlegat misterul - Justitia va avea in frunte un independent, care nu va fi stabil