Anunţul lui Theodor Stolojan privind renunţarea la mandatul de premier a şocat întreaga scenă politică, într-un moment în care lucrurile păreau că au intrat pe un făgaş mai liniştit. "Cei doi preşedinţi care au semnat Parteneriatul pentru România vor să îşi asume cele mai importante funcţii în stat, respectiv de premier şi de preşedinte al Senatului", a argumentat "omul zilei", vizibil afectat, retragerea sa. Declaraţia istorică a lui Theodor Stolojan, din jurul orei 11.00, prefigura începutul unei zile cel puţin interesante şi al celei de-a doua săptămâni incerte. Sursa: Rompres Gestul lui Stolojan este unic în Europa, iar, pe plan mondial, a mai existat numai unul similar, în Irak.
La scurt timp, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că "va semna imediat decretul de numire a noului premier, Emil Boc". Vestea a făcut înconjurul lumii, principalele agenţii de presă internaţionale alocând un spaţiu considerabil retragerii "respectatului economist".
Se pare că atât şeful statului, cât şi liderii PDL ştiau încă de aseară despre decizia lui Stolojan, social-democraţii fiind cei mai surprinşi. Mircea Geoană a anunţat, pentru ora 16.00, o întâlnire între partenerii de coaliţie în cadrul căreia urmau să fie discutate efectele acestei schimbări. Va schimba cu ceva anunţul de retragere a lui Stolojan acordul parafat ieri de cele două formaţiuni?
Potrivit unor informaţii neoficiale, liderii PSD ar fi nemulţumiţi de faptul că funcţia de premier îi va reveni preşedintelui PDL, ei nedorind la şefia Executivului un lider din linia întâi a partidului. De partea cealaltă însă, mai mulţi analişti politici estimează că Emil Boc ar beneficia de acordul social-democraţilor, el fiind cel care a condus echipa de negociere a PDL.
Democrat-liberalul Emil Boc a acceptat propunerea preşedintelui Băsescu, lăsând Clujul, oraş pe care l-a ad