Nemulţumiţi că actualele reglementări legislative dau frâu liber pescuitului modern şi-l distrug pe cel tradiţional, oamenii din satul Dunăvăţul de Jos ameninţă cu ieşirea în stradă. Nemulţumiţi că actualele reglementări legislative dau frâu liber pescuitului modern şi-l distrug pe cel tradiţional, oamenii din satul Dunăvăţul de Jos ameninţă cu ieşirea în stradă.
Ordonanţa 23/2008 prevede că „pescuitul cu setci (plase de pescuit, n.r.) şi ave (năvoade, n.r.) pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, cu excepţia Mării Negre, Dunării şi braţelor sale, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 3 ani şi interzicerea dreptului de a pescui o perioadă cuprinsă intre 1 şi 3 ani”.
„Au făcut legea asta ca să ne distrugă pe noi, cei care trăim aici de când ne ştim. Au pus mâna pe baltă o gaşcă de şmecheri şi vor să o conducă aşa cum cred ei.
După ei, mai bine fac turism cu bărci şi motoare de mii de euro, decât să ne lase să ne câştigăm pâinea cea de zi cu zi. Ei au venit peste noi! Dacă nu se rezolvă în vreun fel cu legea asta proastă, nu ne rămâne decât să ieşim în stradă!
Nu numai noi, ci toţi pescarii din Deltă, cu tot cu familii!”, a declarat preşedintele pescarilor din localitate, Viorel Şerban. Bărcile rapide cu motoare de mare capacitate au alungat peştele.
Ştefan (foto), un pescar în vârstă de 40 de ani, s-a întors după două zile de la baltă cu barca aproape goală. „Nu mai e ca înainte, când abia veneai cu barca, aşa de plină era!
Acum cu taliene (năvoade mari, n.r.) şi vintire (sac de plasă folosit la pescuit, n.r.) nu facem noi treabă! Ne-au interzis setcile, o să murim de foame!”.
Bărbatul spune că din banii obţinuţi din vânzarea celor câtorva kilograme de peşte va cumpăra mâncare şi dulciuri pentru copii, că vin Sărbătorile.