Dupa problemele cauzate de vaca nebuna, gripa aviara si pesta porcina, din anii precedenti, o noua agitatie se explica prin aparitia dioxinei, in spatiul european. Aparuta in Irlanda, carnea de porc infestata cu dioxina pune in pericol sanatatea consumatorului european. Cum era de asteptat, carnea infestata a ajuns si in Romania. Peste 130 de tone de carne de porc infectata cu dioxina au ajuns nu doar in depozite sau in magazine, ci si pe mesele romanilor, sub forma de mici, chiftelute, carnati ori sarmale, potrivit Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Importurile de carne infectata au intrat in Romania inca din septembrie, iar produsele obtinute dupa procesare (in special carne tocata) au fost distribuite in mai mult de jumatate din teritoriul tarii. Oficialii autoritatii au refuzat sa nominalizeze firmele si magazinele unde au fost comercializate produsele, dar au tinut sa precizeze ca dioxina devine periculoasa doar daca este consumata in cantitati considerabile, timp de 90 de zile, si daca produsele sunt 100% infectate.Specialistii de la Institutul de Cercetari Alimentare avertizeaza insa ca dioxina este periculoasa chiar si atunci cand este ingurgitata in cantitati mici, iar efectele acesteia sunt concretizate in boli ale creierului sau cancer.
Situatie sub control in judetul Mures
Daca la nivel national, carnea infestata cu dioxina a ajuns sa fie comercializata, situatia in judetul Mures, este una linistita, neinregistrandu-se pana in momentul de fata astfel de cazuri. Importurile de carne au provenit din Germania, iar carnea infestata nu a ajuns in unitatile din judetul Mures. “Din cele 40 de unitati controlate, pana la data de 11 decembrie, in judetul Mures nu a fost depistat vreun astfel de caz, de infestare cu dioxina a carnii de porc. Controalele Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelo