Un participant la proteste explică motivele reale pentru care grecii au ieşit în stradă. Moartea adolescentului ucis de poliţie a fost doar scânteia care a aprins revolta. Corupţia politicienilor şi sărăcia sunt adevăratele cauze ale protestelor. Uciderea adolescentului de 15 ani Aleksis Grigoropoulos a fost picătura care a umplut paharul problemelor din Grecia. După incidentele în urma cărora Aleksis a fost ucis, colegii săi de şcoală au vrut să protesteze faţă de acţiunea poliţiei, pentru că este de notorietate că poliţia din Grecia este foarte violentă şi nu respectă drepturile omului.
Situaţia a scăpat treptat de sub control, iar încet-încet, totul s-a transformat aproape într-un război în întreaga ţară: tineri, studenţi, profesori, părinţi, toţi au ieşit în stradă şi au protestat faţă de intervenţia în forţă a poliţiei, dar şi faţă de Guvernul de la Atena.
Haosul a pus stăpânire pe marile oraşe, iar acolo unde este haos, este şi anarhie. Lucrurile s-au înrăutăţit în momentul în care grupuri de tineri au început să arunce cu pietre sau să spargă geamuri, iar oamenii săraci au profitat de ocazie şi au furat haine, pantofi sau calculatoare din magazinele incendiate.
Şi dreapta, şi stânga sunt vinovate
Oamenii au început să iasă masiv în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de Guvernul lui Costas Karamanlis. Demisia premierului conservator nu va rezolva problemele grecilor, la fel dacă ar veni la putere socialistul George Papandreou.
Acesta şi partidul său s-au aflat la guvernare timp de aproape 20 de ani şi situaţia era cam la fel. Nemulţumirile s-au accentuat acum pentru că grecii lucrează pentru numai 600 de euro pe lună, iar preţurile au explodat, în special după trecerea la moneda europeană. În plus, tot mai multe scandaluri financiare au fost dezvăluite luna aceasta.