Din punct de vedere medical, avortul este întreruperea precoce a sarcinii. Atunci când sarcina este întrerupta printr-o cauza naturala este vorba de avort spontan – fatul nu este suficient de dezvoltat pentru a supravietui, în perioada pâna la 22 de saptamâni de sarcina. Când sunt luate intentionat masuri pentru întreruperea sarcinii – medicamentoase sau chirurgicale – este vorba de avort terapeutic sau avort indus. Aceasta se poate efectua la cererea femeii conform legislatiei din tara noastra, pâna la 12 sapamâni de sarcina.
Femeile recurg la avort din diferite motive sociale, economice, medicale si morale. Decizia de a termina o sarcina este influentata de numerosi factori: vârsta, starea materiala, educatia sau planurile de cariera, relatia cu partenerul, numarul copiilor deja existenti, stabilitatea emotionala, sanatatea, valorile morale sau religioase chiar si mediul în care traieste, rural sau urban. Statisticile confirma faptul ca în primele noua luni ale anului curent la nivelul judetului Mures s-au efectuat un numar de 2.755 de avorturi din care 1.576 de paciente provin din mediul rural.
Avortul nu trebui privit niciodata ca o metoda contraceptiva
Solicitarea unui avort pentru o sarcina neplanificata este o dovada de lipsa de informatii în domeniul contraceptiei sau esec în folosirea uneia din metodele de contraceptie. În ciuda tuturor acestor aspecte decizia de a recurge la un avort trebuie sa fie una personala si mai ales sub atenta îndrumare si consiliere a unui medic. Scopul acestei consultatii este de a ajuta femeia sa decida asupra modului de a actiona astfel încât sa înteleaga cum a ajuns sa aiba o sarcina nedorita si cum poate evita o alta, alternativele pe care le poate avea, detaliile cu privire la metodele de avort si implicit complicatiile posibile si efectele adverse imediate si pe termen lung. Din datele furnizate de conf.