Un studiu aparut la sfarsitul lunii trecute anunta descoperirea mecanismului care ar putea declansa imbatranirea. Este vorba despre o proteina cu dublu rol care, dupa o anumita varsta, nu isi mai poate indeplini toate functiile si declanseaza astfel procesul de imbatranire.
Secretul proteinei raspunzatoare de imbatranire a fost intai descoperit in drojdia de bere, si de curand o varianta a acestei proteine – cu exact aceeasi functie si comportament – a fost descoperita la soareci. Cercetatorii care s-au ocupat de acest studiu sunt David Sinclair si colegii sai, de la Harvard Medical School.
Despre ce stim privind mecanismele care declanseaza imbatranirea, despre descoperire si ce ne-ar putea aduce viitorul am stat de vorba cu Mihnea Bostina, cercetator la Harvard Medical School.
Pentru majoritatea animalelor moartea de batranete are o probabilitate extrem de redusa. Prezenta pradatorilor, epidemiile sau perioadele de foamete sunt evenimente mult mai probabile care pot cauza moartea. Mihnea Bostina R. Mihnea Bostina, de ce imbatranim?
MB. Exista mai multe teorii privind imbatranirea. O prima explicatie logica ar fi faptul ca nu exista o presiune evolutiva pentru o viata mai lunga. Pentru majoritatea animalelor moartea de batranete are o probabilitate extrem de redusa. Prezenta pradatorilor, epidemiile sau perioadele de foamete sunt evenimente mult mai probabile care pot cauza moartea. Nu exista niciun mecanism care sa descurajeze imbatranirea.
Pentru orice specie exista doar recompensa legata de numarul de urmasi: cat mai multi si cat mai repede! Sa ne gindim la o mutatie care ar avea un efect negativ doar tarziu in viata: din punct de vedere al evolutiei ea este foarte putin vizibila, pentru ca organismul si-a jucat deja mare parte din rolul sau in cadrul speciei.
O alta explicatie ar fi legata de faptul