In Romania nu exista statistici referitoare la numarul real al bolnavilor de epilepsie. Medicii estimeaza ca 500.000 de romani sufera de aceasta boala. Multi dintre acesti pacienti sunt tratati de societate cu dispret, negasind un loc de munca stabil, desi acesti oameni sunt la fel ca si noi.
Prof. dr. Ovidiu Bajenaru, de la Clinica de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, estimeaza ca in Romania traiesc intre 300.000 si 500.000 de pacienti cu epilepsie. Dintre acestia, mai putin de 200.000 isi iau medicamentele. "Cred ca suntem singura tara din Europa in care epilepsia are un sens injurios. Probabil ca, dintre bolile neurologice, epilepsia este forma de boala cu un deosebit impact, nu numai medical, ci si social, psihologic si chiar economic", a declarat prof. dr. Ovidiu Bajenaru. Societatea de Neurologie a lansat campania "La fel ca si noi" impotriva discriminarii bolnavilor de epilepsie. Potrivit specialistilor, in randul afectiunilor neurologice, dupa cefalee, epilepsia este cea mai frecventa boala.
Conform unui sondaj la care au participat 501 de intervievati, aproape jumatate au declarat ca au un control total asupra bolii, desi un numar substantial de persoane au avut crize in ultimul an. Teama si incertitudinea recurentelor crizelor au fost cele mai dificile aspecte declarate ale existentei unui pacient epileptic. Mai mult de jumatate dintre bolnavi au suferit prima criza de epilepsie inainte de 16 ani. Peste 50 de milioane de oameni din toata lumea sufera de epilepsie, in fiecare an semnalandu-se doua milioane de noi cazuri.
In Romania nu exista statistici referitoare la numarul real al bolnavilor de epilepsie. Medicii estimeaza ca 500.000 de romani sufera de aceasta boala. Multi dintre acesti pacienti sunt tratati de societate cu dispret, negasind un loc de munca stabil, desi acesti oameni sunt la fel ca