Fortele militare straine, cu exceptia trupelor americane, vor trebui sa paraseasca Irakul pana la sfarsitul lunii iulie 2009, potrivit unui proiect de lege adoptat de guvernul irakian, a anuntat marti presedintele comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului de a Bagdad, citat de AFP.
"Consiliul de ministri a aprobat un proiect de lege privind retragerea fortelor straine, cu exceptia celor americane. Proiectul de lege prevede un calendar de retragere cuprins intre cinci si sapte luni dupa 1 ianuarie", a declarat Hummam Hammudi, presedintele comisiei.
Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege trebuie sa fie adoptat si de Parlament.
Retragerea vizeaza in principal cei 4.100 soldati britanici din sudul tarii. Celelalte contingente de militari straini numara, in general, cateva zeci de soldati. Romania are in Irak 498 de soldati.
Ministrul britanic al apararii, John Hutton, declarase, joia trecuta, ca o mare parte a trupelor britanice vor parasi Irakul pana la jumatatea anului 2009.
Americanii, care reprezinta peste 95% din efectivele fortelor Coalitiei internationale, au semnat un acord bilateral de securitate cu irakienii, care prevede o retragere totala a trupelor SUA pana la sfarsitul anului 2011.
Unitatile americane trebuie sa paraseasca orasele si satele irakiene pana la sfarsitul lui iunie 2009.
Presedintele ales, Barack Obama, care a promis, in perioada campaniei electorale, o retragere in maximum 16 luni de la preluarea functiei, ar putea sa accelereze acest proces.
Trupele romane si-ar putea incheia mandatul in 2008
Militarii romani aflati in Irak ar putea reveni mai devreme in Romania, in conditiile in care rezolutia ONU care a dat mandat coalitiei internationale pentru interventia din Irak, din care face parte si Romania, expira la sfarsitul acestui an.