Guvernul ungar si compania MOL si-au intensificat eforturile in favoarea lansarii la termen a proiectului Nabucco, sperand sa poata anunta progrese palpabile la summitul pe aceasta tema programat in ianuarie 2009 la Budapesta, scrie analistul Vladimir Socor.
Interesul guvernului socialist al lui Ferenc Gyurcsany fata de Nabucco pare sa fi crescut dupa ce a devenit evident ca Rusia nu va putea furniza suficient gaz pentru a aproviziona conducta South Stream, proiect rival al lui Nabucco, la care executivul de la Budapesta s-a alaturat in luna ianuarie a anului trecut, dar fata de care MOL nu a manifestat interes. Socialistii au ramas insensibili la criticile opozitiei fata de faptul ca participarea la South Stream ar contraveni obiectivului de securitate energetica prin diversificarea surselor de aprovizionare si reducerea dependentei de Rusia, care asigura in prezent 80% din necesarul de gaz al Ungariei.
Dar prognozele ingrijoratoare privind acoperirea necesarului de gaz nu au mai putut fi ignorate, drept care guvernul si-a ajustat imediat politicile, implicandu-se in eforturile de lansare a proiectului Nabucco. Recent, emisarul special al guvernului ungar pentru Nabucco, Mihaly Bayer, si responsabili ai companiei MOL au fost audiati de comisia ad-hoc pentru proiectul Nabucco a parlamentului de la Budapesta. Potrivit presei ungare, afirma Socor, ei au declarat ca au inceput negocierile pentru semnarea acordului interguvernamental intre tarile de pe traseul preconizat al gazoductului Nabucco (Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria), sperandu-se obtinerea unor progrese pana la Summitul de la Budapesta.
Turcia este cea mai intransigenta in negocieri, cerand 15% din gazul care ii va tranzita teritoriul si reduceri substantiale ale pretului gazului pe care il cumpara din Azerbaidjan. Presiunile de a se obtine rezultate notabile i