Siamezii de la Maternitatea Braşov au fost mutaţi la Bucureşti. Ei se află acum în grija medicilor Institutului pentru Mamă şi Copil din Capitală, iar specialiştii de aici vor încerca să găsească o soluţie pentru separarea micuţilor.
„Maternitatea din Braşov este cea care a găsit centrul, iar azi dimineaţă (luni - n.r.) au fost transportaţi la Bucureşti. Există acordul mamei şi al reprezentanţilor legali, adică al bunicilor copiilor, pentru internarea micuţilor la Bucureşti. Tânăra mamă şi bunica micuţilor şi-au arătat şi disponibilitatea de a merge la Bucureşti, dacă va fi nevoie de ele acolo”, a declarat Lidia Mailat, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov.
Reprezentanţii Maternităţii au purtat discuţii cu mai multe centre din Braşov şi din ţară timp de câteva luni, deoarece copiii nu mai pot fi ţinuţi în această unitatea. Una dintre opţiuni a fost şi primirea acestora la DGASPC Braşov sau la un centru pentru copii cu handicap grav din Codlea, însă medicii au considerat că nu li se poate oferi suficientă îngrijire din punct de vedere medical, deoarece niciuna dintre instituţii nu s-a mai confruntat cu un astfel de caz. „La Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi a Copilului din Bucureşti siamezii vor fi foarte bine îngrijiţi. Noi avem încredere în acest institut, unde vor avea parte de îngrijiri medicale de specialitate”, a spus Gheorghe Preda, purtătorul de cuvânt al Maternităţii Braşov.
După patru luni, au ajuns la 5 kilograme
Daniel şi Andrei, siamezii uniţi în zona capului, născuţi în 23 august de o adolescentă de 16 ani, din localitatea Budila, judeţul Braşov, au atins greutatea de cinci kilograme, greutate optimă pentru externare. După aproape patru luni, siamezii au reuşit să treacă peste starea critică în care se aflau, iar ieri dimineaţă s-au făcut toate pregătirile