In ultimul an, piata romaneasca de farma a inregistrat o moderare a ratei de crestere atat pe fondul maturizarii pietei, dar si din cauza nereactualizarii pretului medicamentelor in raport cu deprecierea monedei nationale.
In primele 9 luni ale acestui an piata locala de farma a avut o rata de crestere de doar 9%, in timp ce anul trecut inregistrase o crestere de 11,2%. “Principala problema cu care s-au confruntat jucatorii de pe piata farma anul acesta si care a dus la o incetinire a ritmului de crestere a fost presiunea pe marjele de profit din cauza neactualizarii cursului de schimb valutar”, a declarat, pentru Wall-Street, Robert Popescu, CEO interimar A&D Pharma.
El mai considera ca anul 2009 va fi unul marcat de incertitudine cauzata de o serie de necunoscute, cum ar fi politica noului Guvern si a noului Ministru al Sanatatii, rata de schimb valutar sau criza economica mondiala.
Unul dintre principalele motoare de crestere ale acestui an a fost piata de retail, care a consemnat o urcare de 16,6% in ultimul an (septembrie 2007 - septembrie 2008) , in timp ce piata de spital a inregistrat un declin de 6,9% in aceeasi perioada. Aceasta diferenta se datoreaza in mare parte trecerii unor programe nationale de sanatate (antidiabetice orale si insuline, medicamante oncologice si post-transplant) din spital in retail.
La sfarsitul primelor 9 luni ale acestui an piata locala de farma ajunsese la valoarea de 6,793 mld. lei,
din care piata de retail (prin farmacii) reprezinta 5,88 mld. lei (86,5% din total), in timp ce piata de spital a contribuit cu 914 mil. lei (13,5%).
Schimbari in topul primilor jucatori pe fondul unor cote de piata apropiate
Topul primilor jucatori este in continua schimbare, primele pozitii fiind foarte apropiate.
Dupa ce producatorul englez de medicamnte GlaxoSmithKline (GSK) a incheiat anul tr