Compatrioţii din cele două ţări nu se lasă descurajaţi de criza economică şi investesc în mici afaceri. Motivele care îi determină pe românii din cele două ţări să îşi deschidă propriile afaceri sunt dintre cele mai diferite. În prezent, în oraşul Castellon, acolo unde trăieşte o importantă comunitate românească, există mai mult de 300 de megazine ale căror proprietari sunt imigranţi.
În ultimul an, din ce în ce mai multe aprozare şi magazine cu specific românesc s-au inaugurat în localitate. „Încă de când locuiam în România visam să am propria mea afacere.
Am vândut un apartament în România şi am deschis un aprozar aici, în Castellon”, spune Trifut Mihaela, de 34 de ani, originară din Timişoara. Ca şi Mihaela, în ultimele două luni, aproximativ 10 români şi-au deschis magazine alimentare în Castellon.
„Soţul meu munceşte în sectorul construcţii, care merge din ce în ce mai greu. Motivul pentru care am deschis aprozarul acum cinci săptămâni, în plină criză, este acela că, în acest fel, în fiecare lună intră sigur un salariu în casă”, adaugă românca.
Cheltuielile lunare ale proprietăresei se ridică la aproximativ 1.000 de euro, bani în care sunt incluse chiria, 600 de euro, impozitele şi asigurările sociale.
60% din şomaj pentru a-şi deschide o afacere
În Spania, persoanele care au dreptul la mai mult de trei luni de şomaj şi vor să-şi deschidă o afacere, pot solicita 60% din întregul şomaj, dacă au intenţia să devină liberi profesionişti.
Restul de bani îl pot folosi pentru a-şi plăti taxele şi impozitele. Aproximativ 95.000 de persoane sunt eligibile în prezent pentru acest program. Atunci când a rămas fără serviciu, Florin Vasile, de 56 ani, a apelat şi el la acest program.
„Mi-au dat 7.000 de euro la început. Banii se pot folosi numai pentru dotarea m