Îşi modifică forma pe măsură ce şoferul accelerează
Oricât s-ar moderniza marile oraşe, vor continua să aibă probleme de trafic, cu locurile de parcare, cu poluarea. Aşa că cercetătorii vin cu altă idee: un nou tip de maşină, adaptată acestor condiţii „extreme” urbane. Una care nu seamănă cu nimic din tot ce s-a inventat până acum: maşina care se pliază şi care are un motor adaptabil.
„Scarab Car” (maşina-scarabeu) poate fi alimentată atât cu combustibil clasic, cât şi cu electricitate sau biocombustibi, potrivit Daily Mail. Fiecare dintre roţile sale are un motor electric propriu şi are o grosime de două ori mai mare decât cauciucul unei biciclete. Ea a fost botezată „maşina-scarabeu” şi va ocupa doar un sfert dintr-un loc de parcare pentru o maşină normală.
Principiul este simplu: roţile din faţă sunt retractabile şi în momentul parcării sunt aduse lângă cele din spate. Prin retragerea lor, corpul maşinii ajunge la verticală, dar habitatul şoferilor nu îşi modifică poziţia foarte mult.
Maşina îşi va putea modifica forma chiar şi în timpul mersului: atunci când merge prin oraş, rămâne într-o poziţie mai „strânsă” pentru a se putea strecura prin aglomeraţie, dar atunci când există spaţiu pentru accelerat (în afara oraşului), roţile din spate se depărtează mai mult spre lateral, mărind „baza” maşinii şi îmbunătăţindu-i aerodinamica.
Automobilul (în care încape o singură persoană) a fost inventat de un britanic în vârstă de 30 de ani – David Goncalves. “M-am gândit cum am putea să îmbunătăţim mobilitatea urbană şi transportul public şi cum să eficientizăm spaţiile de parcare”, explică britanicul. Pe lângă avantajul că este adaptabilă specificului energetic al oricărei ţări sau preţului oricăreia dintre metodele de alimentare la un moment dat, Scarab Car mai are o serie de avantaj: “Spaţiul mic de care are nevoie pentru parcare. Pat