Hipertensiunea arterială este o afecţiune cronică, a cărei conduită terapeutică implică, pe lângă tratamentul medicamentos, o ajustare a stilului de viaţă. În aceste condiţii, sărbătorile, mai ales cele de iarnă, reprezintă o grea încercare şi cuvântul de ordine trebuie să fie moderaţia! De fapt moderaţia ar trebui să fie caracteristica bolnavului tot timpul anului, nu doar de Sărbători şi pe de altă parte este o virtute care se potriveşte tuturor oamenilor, nu numai celor cu probleme de sănătate.
REGIM NESĂRAT
Fireşte că bolnavul cu hipertensiune arterială are prescris un anumit regim alimentar, care este foarte important, de vreme ce uneori simpla lui respectare scade valorile tensiunii. El porneşte de la anumite principii, fiind adaptat însă în detaliu pacientului respectiv. Se ştie, de exemplu, că aportul de sodiu trebuie redus în hipertensiunea arterială. În general, se recomandă un regim cu 3-4 grame de sare pe zi, chiar mai puţin în cazurile severe. Nu trebuie să ne abatem de la acest principiu nici de Sărbători. Pentru că practic fiecare aliment are o anumită cantitate de sare, bolnavul nu trebuie să mai adauge sare când prepară alimentele sau când mănâncă şi trebuie să evite alimentele cu un conţinut mare de sodiu. El trebuie să consume pâine hiposodată, să citească pe etichetă conţinutul în sare al alimentelor şi să le aleagă ţinând seama de acest criteriu, evitând anumite produse: mezeluri, afumături, cârnaţi, peşte congelat sau conservat, murături, măsline, unele conserve de legume, alune, chipsuri, covrigei, popcorn, brânză telemea sau de burduf. Recunoaştem deja un număr mare de produse pe care le găsim pe masa de Sărbători şi la care trebuie să fim atenţi. Pentru a asezona mâncarea, mai mult decât oricând se recomandă folosirea condimentelor: usturoi, piper, enibahar, curry, oregano, cimbru, busuioc, rozmarin, suc de lămâie sau