PSD şi PDL au hotărât să nu renunţe, după retragerea lui Theodor Stolojan, la înţelegerea privind guvernarea, parafată cu o zi înainte. Sursa: MediafaxSursa: Codrin Prisecaru
1 /.
Cinci zile i-a luat primului prim-ministru desemnat, Theodor Stolojan, să repete istoria din 2004 şi să se retragă oficial din postura asumată pe 10 decembrie. După o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu şi apoi una cu liderii PDL, duminică seară, Stolojan şi-a anunţat ieri partidul că nu va mai forma viitorul guvern.
În locul său a fost numit preşedintele PDL, Emil Boc - mereu autoexclus din această postură şi stârnind nemulţumirea PSD-iştilor, luaţi prin surprindere. Câteva şedinţe succesive PDL-PSD, de fiecare dată după o trecere-fulger a democrat-liberalilor pe la Palatul Cotroceni, au dus totuşi la concluzia că parteneriatul semnat cu o seară înainte merge mai departe.
A doua retragere, anunţată partidului de Boc
Ca şi în 2004, episodul s-a produs fără explicaţii. Potrivit unor surse din PDL, la şedinţa de ieri a parlamentarilor democrat-liberali, la care a apărut în ultimul moment şi conducerea partidului, Emil Boc a spus scurt: „Domnul Stolojan a luat decizia să se retragă“. Prezent la discuţii, Stolojan a completat totuşi că, „în aceste condiţii, este corect ca unul dintre preşedinţii celor două partide ale coaliţiei să preia funcţia de premier, iar celălalt pe cea de preşedinte al Senatului“. Aripa liberală a rămas consternată, cea democrată s-a raliat imediat, cu entuziasm, ideii Boc - premier, vehiculată în septembrie ca posibilitate de a bloca desemnarea lui Stolojan ca locomotivă de campanie.
Marea sperietură a produs-o însă vestea că PSD-iştii sunt nemulţumiţi, drept pentru care negocierea ministerelor ar putea fi luată de la zero.
Explicaţiile lui Stolojan, tête-à-tête cu Băsescu
@N_P