Banca centrala a Rusiei si-a slabit controlul asupra monedei locale pentru a doua oara in decurs de trei zile, in conditiile in care rubla a atins cel mai scazut nivel din aproape patru ani in raport cu moneda euro, scrie Bloomberg.
Banca centrala rusa a extins banda de tranzactionare a rublei in raport cu un cos de dolari si euro, a declarat un purtator de cuvant care a refuzat sa fie identificat in conformitate cu politica bancii centrale. Rubla a scazut cu 0,8%, pana la 32,1409 ruble in raport cu cosul valutar.
Rusia si-a folosit aproape un sfert din rezervele valutare de la inceputul lunii august in conditiile in care banca centrala a vandut valuta pentru a pune capat unui declin de 16 procente al monedei locale in raport cu dolarul american aparut in contextul unei reduceri cu 69% a pretului petrolului, reducere ce a afectat cresterea economica a tarii. Moneda a scazut odata cu indicele bursier Micex ce cuprinde 30 de actiuni, in contextul in care investitorii au retras aproximativ 200 de miliarde de dolari din Rusia pe fondul celei mai dramatice crize financiare de la default-ul din anul 1998 in conditiile reducerii pretului petrolului, indica date furnizate de BNP Paribas.
"Nu sunt surprins, in mod evident, pentru ca devalorizarea rublei este necesara avand in vedere nivelul actual al preturilor la petrol", a declarat Tatiana Orlova, economist in cadrul ING din Moscova. "Pe piata valutara, asistam la o devalorizare semnificativa a dolarului in raport cu moneda euro, ceea ce ofera o oportunitate foarte buna bancii centrale de a extinde banda fara sa alerteze populatia prea mult", comenteaza Orlova.
O rubla in scadere ii poate determina pe rusi sa-si retraga depozitele constituite in cadrul Sberbank si al altor banci din Rusia.
Rubla a scazut cu 1,3 procente, pana la un nivel de 37,5015 ruble in raport cu euro ieri, cel mai scazut n