N-am sa-l compar pe Emil Boc, premierul 009 din istoria postdecembrista a României, cu agentul 007 plasmuit de Ian Fleming, deoarece diferentele dintre noul prim-ministru desemnat de Traian Basescu si celebrul personaj sunt ca de la cer la pamânt.
Însa, între cei doi exista cel putin o asemanare. Daca James Bond avea de rezolvat cazuri extrem de dificile, cu finaluri pe muchie de cutit, acelasi lucru îl putem spune si despre Emil Boc, care va avea, se pare, un mandat de premier la Palatul Victoria similar cu o misiune imposibila.
În primul rând, seful executivului va avea o misiune imposibila în propriul partid, fiind pus în postura de a înfrunta si gestiona vechea garda a PD-ului, dispusa la orice pentru a-si reprimi ministerele pierdute în 2004, dar si aripa liberala nemultumita de alianta cu social democratii. Chiar daca Traian Basescu pare sa îi asigure momentan spatele, premierul ar trebui sa aiba grija deoarece înjunghierile miselesti, pe la spate, nu reprezinta o premiera în politica dâmboviteana.
În al doilea rând, nefiind economist de meserie, Emil Boc are o misiune imposibila când vine vorba despre salvarea economiei române de la crah. Concedieri în valuri, deficit bugetar întregistrat în ultimele doua luni, reducerea finantarilor externe si încetinirea activitatii economice sunt doar câteva piese ale unui puzzle de cosmar pentru tara noastra care, conform prognozelor, se va confrunta în anul viitor cu o criza economica de proportii.
În al treilea rând, Emil Boc are o misiune imposibila în ceea ce priveste reabilitarea imaginii politcii românesti, serios sifonata, daca nu chiar definitiv compromisa pe plan extern de episodul telenovelistic al retragerii lui Theodor Stolojan.
Nu în ultimul rând, reusita lui Emil Boc depinde în mare masura de marele scenarist de la Cotroceni, în functie de interesele caruia premierul 009 va avea