Pentru a străbate curtea în stil de vedetă, sunt recomandate investiţii de circa 100 de euro pentru fiecare pas. Românul face multe pentru a atrage priviri invidioase. Până şi în cazul aleilor. Dacă nu are bani suficienţi în acest sens, apelează la falsuri. Cei mai mulţi, însă, mizează pe lipsa de cunoştinţe a celor ce le privesc peste gard. În topul comenzilor sunt banalele pietre înconjurate de gazon, potrivit lui Adrian Oancă, inginer peisagist.
Pavelele nu mai sunt la modă. De ce? „Nu sar în ochi! În 2008 creşterea cea mai consistentă de comenzi a venit pe zona structurilor realizate din lemn după modelul pontoanelor pentru iahturi.
Costurile acestui lemn adus din Asia variază între 50 şi 80 de euro, la acestea adăugându-se ulterior şi manopera”, spune Oancă.
Nu vă faceţi griji. Există şi aici imitaţii. „O variantă pentru alei sunt plăcile de beton care imită structura lemnului, care pot fi de diferite forme. Aceste plăci se pot aşeza în gazon, la distanţă de un pas, decupându-se gazonul în jurul lor”, spune Diana Cioba, director NEA Garden.
„Utilizarea pietrei presupune lucrări ample. Aleile realizate astfel costă între 25 şi 40 de euro metru pătrat. Există şi pietre mari de doi metri finisate, puse pe suport format din pietriş de diverse culori”, adaugă Oancă.
Concurs de fiţe
Lemnul adus din Asia pentru aleile din România nu e nici pe departe cea mai scumpă soluţie de pe piaţă. „O variantă constă în montarea unor panouri de sticlă groasă , dedesubt existând diverse texturi de piatră sau chiar spoturi luminoase.
Aceste alei au costuri care încep de la 60 de euro metrul pătrat, dar pot ajunge şi la 100 de euro. În general, se pretează pentru grădini mici”, completează acesta. La polul opus, cel mai accesibil material din piaţă este pietrişul.
„Un sac