Theodor Stolojan are o vina majora, faptul ca tace. La fel a facut si in 2004, atunci cand retragerea sa a fost unul din pasii care au asigurat venirea PNL si PD la putere. Viitorul presedinte Basescu macar a plans, Stolojan in schimb a tacut. Iar retragerea asta in tacere da nastere, fireste, la scenarii si la atacuri. In interval de 24 de ore i-au varsat in cap zoaie mai mult sau mai putin furibunde aproape toti cei carora nu le place aceasta alianta de guvernare – si e vorba de foarte multa lume, asa cum spuneam. Dar el e de vina, pentru ca tace.
Prin urmare, da frau liber scenariilor. De vreme ce nu avem de unde sa stim motivul pentru gestul sau, nu ramane decat sa-l speculam, mai mult sau mai putin informat. Am auzit, intre altele, vorbindu-se de anexe secrete pe care ar fi fost obligat sa le semneze. Personal, sunt sceptic apropo de acest scenariu. Eu cred ca inainte de a specula anexele secrete, am putea sa aruncam o privire pe un document, cat se poate de public, care reglementeaza functionarea coalitiei PD-L-PSD.
“(1) La nivel national se constituie Colegiul Presedintilor format din presedintii PSD si PD-L. (2) Colegiul Presedintilor se intruneste ori de cate ori este nevoie, la cererea unuia dintre presedinti. (3) Colegiul Presedintilor are urmatoarele competente: a) decide in cazul chestiunilor politice majore care privesc Coalitia; b) decide in situatiile in care Biroul Politic Coordonator Central nu ajunge la consens. (…) ” (Extras din regulamentul de functionare al Coalitiei)
Forul suprem de conducere politica al coalitiei este format din dnii Geoana si Boc. In calitate de premier, dl Stolojan ar fi putut avea eventual un loc in acel BPCC, unul din cei 14 reprezentanti ai ambelor partide. Iar din document aflam ca orice decizie guvernamentala, privind programul de guvernare, masurile anti-criza, privind numirile in guv