Ofertele inedite apărute în ultimele luni ale anului încearcă să contracareze impactul politicii restrictive de creditare asupra pieţei imobiliare. Într-o piaţă imobiliară ce nu dă semne că s-ar dezgheţa curând, vânzătorii devin din ce în ce mai flexibili pentru a debloca tranzacţiile. Ei oferă soluţii inedite la problemele de finanţare ale potenţialilor cumpărători. Majoritatea de neconceput în urmă cu doar un an de zile. Cel mai sugestiv astfel de exemplu este vânzarea în rate.
Printre ofertele agenţiei bucureştene Green Grup se înscriu câteva terenuri şi vile al căror proprietar este dispus să accepte plata în mai multe tranşe.
În contextul crizei financiare, vânzătorii sunt nevoiţi să ofere ei înşişi soluţii de finanţare potenţialilor clienţi, recunoaşte Marcel Iamandei, directorul Green Grup.
„Cei care ar fi cumpărat în mod normal nu-şi mai pot permite să ia credite, dar oameni care vor să cumpere sunt”, explică acesta.
Scăderile de preţ nu deblochează piaţa
Blocajul creditelor face ca reducerile de preţ implementate până acum, deşi destul de generoase, să rămână ineficiente.
Astfel, este a treia sau a patra oară când proprietarul trimite lista cu preţurile modificate pentru respectivele proprietăţi, incluzând, în cele din urmă, şi oferta de vânzare în rate.
Spre exemplu, un teren de circa 560 de metri pătraţi amplasat în zona parcului Cişmigiu, a fost scos la vânzare iniţial la preţul de un milion de euro – aceasta, în condiţiile în care un metru pătrat în zona respectivă s-ar fi vândut anul trecut „lejer” cu 2.500 de euro metrul pătrat.
Pentru că nu a reuşit să vândă, proprietarul a scăzut apoi preţul până la 795.000 de euro, iar în cele din urmă a venit cu oferta de vânzare în mai multe tranşe.
„Oamenii au nevoie de lichidităţi. Poat